Gratis bezorging in NL & BE*
Binnen 14 dagen omruilen
2 jaar garantie
Trust PilotGoogle
0

OPEN OP AFSPRAAK. We zijn bereikbaar via ons whats AppOPEN OP AFSPRAAK. We zijn bereikbaar via ons whats App

OPEN OP AFSPRAAK. We zijn bereikbaar via ons whats AppOPEN OP AFSPRAAK. We zijn bereikbaar via ons whats App

Door Ambiance Haarden, 2 juni 2024

Haarden

Geschiedenis

Van oorsprong was de haard de plek waar (binnen het huis) het vuur brandde, in het begin een open vuur (het haardvuur) of, zoals wij het nu zouden noemen, de open haard. Het was daarom ook de plek waar gekookt werd.

De naam haard is overgegaan naar het fornuis, waarop, nog steeds met vuur, werd gekookt. Ook de op hout en kolen gestookte kachels werden haard genoemd. De haard was, vanwege de warmte, vaak de centrale plek van het huis. Vandaar dat het woord ook overdrachtelijk gebruikt wordt als middelpunt.

Haard vs. schouw

Wanneer de rook van de haard door middel van een kap wordt afgevoerd, spreekt men van een schouw. Een schouw is een soort plank die zich meestal horizontaal boven de open haard bevindt. Hierop staan vaak voorwerpen ter versiering, zoals een kandelaar, vaas of foto. Rond feestdagen wordt de schouw vaak versierd met bloemen of een guirlande.

Uitdrukkingen met haard

  • Eigen haard is goud waard
  • Huis en haard
  • Hij zal nog aan de haard aanbakken

 

Wij van Ambiance Haarden hopen u goed op weg geholpen te hebben met bovenstaande informatie en staan voor u klaar als u nog vragen heeft of ontzorgt wilt worden. U kunt bij ons een afspraak inplannen en uw wensen en informatie uploaden via de link afspraak inplannen zodat we u een ontwerp en voorstel kunnen geven.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking