Gratis bezorging in NL & BE*
Binnen 14 dagen omruilen
2 jaar garantie
Trust PilotGoogle
0

OPEN OP AFSPRAAK. We zijn bereikbaar via ons whats AppOPEN OP AFSPRAAK. We zijn bereikbaar via ons whats App

OPEN OP AFSPRAAK. We zijn bereikbaar via ons whats AppOPEN OP AFSPRAAK. We zijn bereikbaar via ons whats App

Door Ambiance Haarden, 2 juni 2024

Wat is een Cinewall of Mediawall

Wat is een cinewall / Mediawall

Een cinewall / Mediawall is een voorzetwand of kast waar een tv en/of een geluidsinstallatie in verwerkt is. Deze luxe integratie wordt ook vaak met een haard of sfeerhaard opgesteld. Wat uw interieur een extra upgrade geeft. Het is een manier om je woonkamer om te toveren tot een thuisbioscoop met een luxe en sfeervolle uitstraling.

Hoe wordt het gemaakt of waar bestaat het uit?

Een cinewall begint met een idee, foto of ontwerp, en kan op verschillende manieren gebouwd worden. Hier omschrijven we de meest voorkomende opstellingen. Zoals bijvoorbeeld; Metalstud, MDF, of kasten op maat, van onder andere Melamine, Fineer, en hout. Zie onderstaande uitleg van verschillende begrippen en kenmerken.

 

 • Metalstud

Dit is een met Metalen profielen opgesteld en samengesteld framewerk waar gipsplaten tegenaan geschroefd zijn. Welke na montage worden gestuct of de naden worden dicht gezet. Zodat de wall de laatste bewerking kan hebben zoals; behangen, beplakken, bekleden, Decostuccen of gewoon schilderen.

 • MDF (hout)

Een MDF wall is vaak gemaakt van 16mm of 18mm dik plaatmateriaal. Wij adviseren een gegronde MDF plaat van 16mm minimaal. Dit is een degelijke en snelle manier om de meest strakke uitstraling en resultaat te hebben. In het kortste tijdbestek.

 • Kasten op maat

Een kast op maat wordt samen met u ontworpen en vaak 3D getekend tot het uiteindelijke resultaat. In dit proces wordt er geadviseerd naar, mogelijkheden en alternatieven. Zoals verschillende materialen, uitstraling, praktische en functionaliteiten, duurzaamheid, verlichting, bekabeling, en Design.

 

Begrippen en kenmerken.

 • Een **frame** dat de basis vormt van de voorzetwand. Dit kan gemaakt worden van hout, metaal of ander materiaal. Het frame moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de televisie, de sfeerhaard en eventuele andere apparaten te dragen.

 • Een **afwerking** dat bijvoorbeeld het frame bedekt en de gewenste look geeft aan een cinewall /Mediawall. Dit kan met oa. gipsplaten, MDF, hout, natuursteen, Keramiek, beton of ander materiaal. Een andere manier van afwerkingen zijn; behangen beplakken, bekleden, schilder- of spuitwerk, stuccen, stucafwerkingen

 

 • Een **televisie** in de cinewall / Mediawall wordt vaak opgehangen met een muurbeugel met een dubbelle scharnier functie (recht uit het hart getrokken, dus geen zwenkfunctie). De televisie moet passen in de ruimte die vooraf bepaald wordt in het ontwerp van de cinewall /Mediawall. Vaak hanteren we 5cm extra op de tv maten, in breedte en hoogte te berekenen voor de nis. (voorbeeld: 55inch tv, 1230mm breed x 700mm hoog, dan wordt de nis 1280mm x 750mm) De televisie moet ook aangesloten worden op de stroomvoorziening en eventuele andere kabels, zoals HDMI, coax of internet. Vaak is de televisie bepalend voor de grote van de cinewall / Mediawall

 • Een **sfeerhaard** kan uit verschillende type, modellen en afmetingen bestaan. Er zijn bijvoorbeeld fronthaarden, hoekhaarden, 3zijdige haarden, doorkijkhaarden, open systemen en gesloten systemen
  • Elektrische sfeerhaarden kunnen verschillende vlam projectie technieken hebben. Dit zijn bijvoorbeeld elektrische sfeerhaarden met of zonder waterdamp technieken of elektrische LCD / Hologram. Deze haarden hebben ook vaak meer opties mogelijkheden zoals meer keuze in kleurbeeld in vlam en branderbed, app bediening thermostaat functie en of knispergeluiden en nog veel meer.
  • Bio-ethanol sfeerhaarden werken op het brandstof bio ethanol en hebben geen verplichte rookafvoerkanaal nodig. Wel heeft u dan nog een echte vlambeeld en de mogelijkheid tot meer warmte afgifte dan met een elektrische sfeerhaard. Er zijn verschillende type bio-ethanol haarden zoals een open stalen reservoir, reservoir met een wol deken, reservoir met een keramische steen, gesloten reservoirs of automatische branders. Er zijn ook diverse modellen zoals open en gesloten systemen, inbouwunits inbouwbranders, hoekhaarden, 3 zijdig ehaarden, 4 zijdigehaarden of 5 zijdigehaarden
  • Gas sfeerhaarden hebben wel een verplichte rookafvoerkanaal en ook een zuurstof aanvoer nodig. Ook is het verplicht om de haard brandveilig te isoleren. U kunt ervoor kiezen om de haard op een vast gasnetwerk aan te sluiten of op een propaan (gasfles) aansluiting. Met een rookafvoerkanaal hoort u de wettelijke regelgeving te respecteren en te handhaven. Tevens is het wettelijk verplicht om de installatie te laten verzorgen door een erkende installateur.

 • Eventuele **andere apparaten**, zoals een soundbar, een dvd-speler, een gameconsole of een mediabox. Deze apparaten kunnen ook in de cinewall worden ingebouwd of op een plank of kast worden geplaatst. Deze apparaten moeten ook aangesloten worden op de stroomvoorziening en eventuele andere kabels, zoals HDMI, coax of UTP (internet).

 • Eventuele **opbergruimtes**, zoals kastdelen, lades, nissen of planken. Deze opbergruimtes kunnen gebruikt worden om spullen op te bergen of om decoraties te plaatsen. De keuzes zijn bijvoorbeeld, tip-on (push to open) of soft close fronten en lades.

 • Eventuele **sfeerverlichting**, zoals led-strips, spotjes of lampen. Deze sfeerverlichting kan gebruikt worden om de cinewall extra uit te lichten of om een bepaalde sfeer te creëren. Deze sfeerverlichting moet ook aangesloten worden op de stroomvoorziening en eventueel bediend worden met een schakelaar, dimmer, afstandsbediening of een app.

 

Een cinewall / Mediawall zelf maken

Om een cinewall / Mediawall zelf te maken, adviseren we je om eerst een ontwerp te maken of te laten maken. In dit ontwerp moet je rekening houden met de afmetingen van je woonkamer, de grootte van je televisie eventuele apparatuur en sfeerhaard, je persoonlijke smaak, wensen, uitstraling en natuurlijk je budget. Je kunt online inspiratie opdoen voor je ontwerp of gebruik maken van een configurator die je helpt om je eigen cinewall samen te stellen.

Als je een ontwerp hebt gemaakt of hebt gekozen, kun je de materialen bestellen of kopen die je nodig hebt voor je cinewall / Mediawall. Je kunt natuurlijk ook een professional inhuren die je helpt met het maken en installeren van je cinewall / Mediawall. Wij van Ambiance Haarden hebben veel ervaring in het plaatsen van bijzondere cinewalls / Mediawalls en complete interieur. We ontzorgen u graag in dit proces en staan voor u klaar om uw project geheel uit te voeren.  Onze kracht is om dit vaak in 1dag geheel compleet geïnstalleerd opgeleverd te hebben. Als je zelf aan de slag gaat, moet je zorgen voor het juiste gereedschap en voldoende tijd en ruimte om te werken.

De volgende stappen zijn nodig om zelf een cinewall / Mediawall te maken:

 1. Ontwerp of ontwikkel een ontwerp met werkplan en voorbereiding
 2. Bestel of koop je materialen en zorg voor de juiste gereedschap
 3. Maak het frame van de voorzetwand met hout, metaal of ander materiaal. Zorg dat het frame stevig is en waterpas staat. Bevestig het frame aan de bestaande muur met oa schroeven of pluggen. Maak uitsparingen voor de televisie, de sfeerhaard en eventuele andere apparaten of opbergruimtes.
 4. Verzorg de elektrawerkzaamheden en bereid alles voor. Let op dat uw veilig werkt en zet eerst de stroomvoorziening af voor u ermee werkt.
 5. Bedek het frame met de afwerking zoals gipsplaten, MDF, natuursteen, beton of ander materiaal. Zorg dat de afwerking glad en egaal is en geschikt voor eventuele volgende afwerking zoals schilder- of spuitwerk, behangen, bekleden, beplakken etc..
 6. Verzorg de opbergruimtes of plaats de onderdelen voor een plank, ligger, of kastdeel. Zorg dat de opbergruimtes passen bij het ontwerp van je cinewall en afgewerkt zijn met hetzelfde materiaal als de rest van de wand.
 7. Bouw de sfeerhaard in de uitsparing die je gemaakt hebt. Of plaats de haard op de juiste manier en plaats handleiding en volgens uw plan. Sluit de sfeerhaard aan op een stroomvoorziening en eventuele andere haarden op een aanvoer of afvoer. Werk de kabels netjes weg achter de afwerking of in een kabelgoot. En controleer dat de sfeerhaard werkt.
 8. Hang de televisie op met een muurbeugel in de uitsparing die je gemaakt hebt in de cinewall / Mediawall. Sluit de televisie aan op de stroomvoorziening en eventuele andere kabels, zoals HDMI, coax of internet. Zorg dat de kabels netjes weg gewerkt zijn.
 9. Bouw eventuele andere apparaten in of plaats ze op de plekken die u ontworpen heeft. Sluit de apparaten aan op de stroomvoorziening en eventuele andere kabels, zoals HDMI, coax of UTP (internet). Werk de kabels netjes weg achter de afwerking of in een kabelgoot.
 10. Plaats eventuele sfeerverlichting in of op uw cinewall /Mediawall. Sluit de sfeerverlichting aan op de stroomvoorziening en eventueel bedien ze met een schakelaar, afstandsbediening of een app. Werk de kabels netjes weg achter de afwerking of in een kabelgoot.

 

Je cinewall / Mediawall is nu klaar en kunt u eindelijk genieten van je favoriete films, series en tv-programma's. Je hebt je woonkamer omgetoverd tot een luxe en sfeervolle ruimte met een cinewall./ Mediawall.

 

Wij van Ambiance Haarden hopen u goed op weg geholpen te hebben met bovenstaande informatie en staan voor u klaar als u nog vragen heeft of ontzorgt wilt worden. U kunt bij ons een afspraak inplannen en uw wensen en informatie uploaden via de link afspraak inplannen zodat we u een ontwerp en voorstel kunnen geven.

 

 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking